نکات کلیدی که در خرید قابلمه باید به آن توجه داشت.
به گزارش خبرنگار نبض بازار گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان، قابلمه ها باید تحمل این حرارت را داشته باشند تا در اثر حرارت دچار تغییرات نشوند، مخصوصا پوشش داخلی آن ها با این پیش زمینه نگاهی داریم به قابلمه هایی که برای پخت و پز روی اجاق گاز مناسب هستند.
بیشتر مردم ما برای پخت و پز از سرویس قابلمه استفاده می کنند و این قابلمه ها را روی اجاق گاز می گذارند و این یعنی قابلمه ها در معرض حرارت مستقیم قرار می گیرند و باید تحمل این حرارت را داشته باشند تا در اثر حرارت دچار تغییرات نشوند، مخصوصا پوشش داخلی آنها.
پیرکس،مطمئن
بهترین قابلمه ها، قابلمه های پیرکس هستند، ولی نه برای ایرانی ها چون بیشتر مردم کشور ما از اجاق گاز برای پخت و پز استفاده می کنند در حالی که پیرکس تحمل حرارت مستقیم را به مدت طولانی ندارد. از سوی دیگر، خیلی از غذاهای ایرانی را در مایکروفر هم نمی توان پخت.در کشورهای دیگر که استفاده از اجاق های برقی رایج است، این قابلمه ها مناسب هستند.
تفلون، پرطرفدار
یکی از قابلمه های که در کشور ما زیاد به کار می رود، قابلمه های تفلون هستند.این قابلمه ها از این نظر که غذا به آنها نمی چسبد و روغن کمتری برای پخت و پز درآنها لازم است، خیلی طرفدار دارند ولی باید هنگام استفاده از آنها دقت بسیار زیادی داشت چون حتی کشیدن اسکاچ زبر روی سطح داخلی شان باعث می شود خراش بردارند و اگر تکه ای از تلفون وارد دستگاه گوارش می شود، می تواند آسیب زیادی در پی داشته باشد به همین دلیل استفاده از قابلمه های تلفون در اروپا تقریبا منسوخ شده است.
چدن هایی که چدن نیستند
قابلمه های دیگری که به نام قابلمه چدن امروزه در بازار به فروش می رسند، در واقع چدن نیستند بلکه از جنس آلومینیوم خشک اند که با دستگاه هایی خاص در قالب تزریق می شوند و روی انها تفلون میکشند یعنی با ظروف تفلون تفاوتی ندارند و باید همان ملاحظاتی که در مورد قابلمه های تفلون وجود دارد، در مورد آنها هم رعایت کرد.لازم است بدانید چدن، آلیاژی از آهن است و اگر این قابلمه ها واقعا چدن بودند، وقتی لایه روی آنها (تفلون) به هردلیلی خراش بر می داشت، حتما زنگ می زند.
استیل، بهداشتی
قابلمه های استیل از همه قابلمه های دیگر بهداشتی ترند. اما یک مشکل دارند، اینکه حرارت را مستقیم انتقال می دهند.یعنی وقتی یک قابلمه استیل روی حرارت قرار می گیرد، غذا سریع در آن می سوزد چون بلافاصله حرارت آتش را منتقل می کند به طوری که دمای این سوی قابلمه که روی آتش قرار گرفته و آن سو که غذا درونش قرار دارد، سریع یکی می شود مگر اینکه روی لایه بیرونی آن آلومینیوم یا مس چسبانده شده باشد. البته حتی در این صورت هم دیواره های قابلمه حرارت را به شدت منتقل می کند.
سرامیکی ها هم احتیاط دارند
برخی از قابلمه ها هم با روکش سرامیکی عرضه می شود ولی باید بسیار دقت کرد که این روکش ساییده و تکه های آن وارد غذا نشود زیرا بسیارآسیب زاست.
لعابی هایی که ترک می خورند
قابلمه های لعابی که برای طبخ مربا استفاده می شوند هم آهنی هستند چون لعاب به آلومینیوم نمی چسبد ولی روکش آنها از جنس لعاب است که معمولا در اثر گرما و سرما ترک بر می دارد.در این صورت آهن زیر لعاب خیلی سریع زنگ می زند و اگر از آن استفاده شود، مضر است.
آلومینیوم، مطمئن
بهترین سرویس قابلمه ها بعد از پیرکس ها، قابلمه های آلومینیومی هستند، چون حتی آسیب و ساییده شدنشان هم مشکلی به وجود نمی آورد و وارد شدن آلومینیوم به دستگاه گوارش خطرساز نیست.البته به شرط اینکه این قابلمه ها از شمش خالص آلومینیوم باشند.برخی میگویند اشکال قابلمه های آلومینیومی این است که وقتی در آنها آب می جوشانیم،سیاه می شوند اما علت این مشکل ناخالصی آب است و اگر آب مقطر را در این ظروف بجوشانیم، سیاه نخواهد شد.
در آب لوله کشی، آب چاه که حاوی املاح ونمک است وجود دارد ونمک آن باعث تولید اکسید آلومینیوم می شود که البته ضرری ندارد و فقط رنگ ظرف را عوض می کند که قابل رفع است.از سوی دیگر، هنگام خرید این قابلمه ها باید مراقب بود نازک نباشند زیرا در این صورت وقتی روی اجاق گاز قرار می گیرند، ته ظرف بالا می آید و حتی با سیم ظرفشویی ممکن است سائیده شوند و از بین بروند.برای جلوگیری از سیاه شدن قابلمه های آلومینیومی هنگام جوشاندن آب، می توان مقدار کمی ماده ای ترش مثل آبلیمو یا سرکه در آن ریخت.
اینها در واقع نوعی از سرامیک هستند که مورد استفاده جهت تهیه، سرو و صرف غذا واقع می شوند و همچون سرامیک در طی دو مرحله پخته و آماده عرضه می شوند. در اولین مرحله برای ظروف چینی خاک چینی بصورت گل در آورده شده و درون قالب ها شکل داده می شود (مثل به شکل دیس یا بشقاب) و در کوره حرارت می بیند. سپس با لعاب خاصی پوشانده شده و دوباره در کوره قرار می گیرد.
ظروف سفال و سرامیک
ظروف سرامیکی یک قطعه از بدنهی لعاب خورده یا بدون لعاب است که ترکیب کریستالین یا شیشهای دارد و بدنهی آن به طور کامل از مواد معدنی و مواد غیرفلزی تشکیل شده است.
یک فرآوردهی سرامیکی از جامد شدن یک تکه مادهی مذاب بر اثر سرما شکل میگیرد. ظروف سرامیک غذاخوری از نوع بدل چینی هستند.
هشدارهای مهم در مصرف ظروف سرامیک
برخی از رنگ هایی که برای درخشندگی بیش تر ظروف سرامیک و لعاب آن ها استفاده می شود حاوی سرب هستند.
لذا غذاها و نوشیدنی های اسیدی را در ظروف سرامیک نگه داری نکنید و نوشیدنی های گرم مانند چای، قهوه یا آب میوه های اسیدی و ترش در فنجان های سرامیک ننوشید.
نکات مهم در خرید ظروف چینی و سرامیک
ترکیب آنها شیشهای و سفیدرنگ باشد.
با رنگهای مصنوعی تزئین شده باشند که در نتیجه نسبت به آب غیرقابل نفوذ باشند.
چنانچه ضربهای آرام به ظرف چینی وارد شود، صدای زنگ دار و طولانی مدتی از آن شنیده میشود.
جذب آب در انواع چینیها ناچیز بوده و از ۲/۰ تا حداکثر ۱ درصد متفاوت است.
رنگ و جلای لعاب به کار رفته در یک قطعه باید یکنواخت و هماهنگ باشد.
ظروف باید عاری از تاب برداشتگی باشند.
– لعاب ظرف جوش (حباب هوای زیر لعاب که ممکن است ترکیده شده باشد)، نداشته باشد.
همچنین لبپریدگی، پوسته شدن و یا شره کردن و موج داشتن لعاب، ترک در بدنه و لعاب و لعاب نگرفتگی آنها قابل پذیرش نیست.
ضمنا وجود سوراخ سنجاقی در لعاب (که در سطوح در معرض دید بیش از ۲ عدد و در سطح دور از دید بیش از ۴ عدد باشد)، ذرات و اجسام خارجی چسبیده به لعاب، لک و خال در لعاب در معرض دید (به تعداد بیش از یک عدد و قطر بیش از ۱ میلیمتر)، بد چسبیدن قطعات الحاقی به بدنه (به عنوان مثال اتصال نامناسب دستهی فنجان به بدنه آن که علاوه بر شکل نامناسب ظرف، شستشو و بهداشت آن را با مشکل روبهرو میکند) همگی از ایرادات جدی ظروف سرامیک و چینی هستند که آنها را از استاندارد خارج می سازد.
– در زیر هر ظرف باید نام واحد تولیدی، علامت تجارتی و یا هر مشخصهی دیگری که معرف تولیدکنندهی آن باشد، قید شود. استفاده از مهر استاندارد ایران بر روی کالاها و بستهبندی آنها برای ظروف استاندارد ضروری است.
ظروف چینی و سرامیک در صورتی که دارای پوشش لعاب مناسب و خصوصیات ذکر شده فوق برطبق استاندارد باشند، ظروف مناسبی برای صرف غذا هستند. پوشش استاندارد شده لعاب این ظروف بر ترکیبات غذایی تاثیری نداشته و میتوان آنها را برای نگهداری و مصرف مواد غذایی گرم و سرد به کار برد. این ظروف برای حرارت دادن غذا قابل استفاده نیستند.
با توجه به آنکه برای اعطای نشان استاندارد، بسیاری آزمونهای شیمیایی، فیزیکی و حتی استحکام بر روی ظروف انجام میشود، بنابراین هنگام خرید این ظروف، انتخاب انواعی که دارای نشان استاندارد هستند، مناسب است. در هنگام خرید، بایستی وضعیت پوشش لعاب بر روی تمام سطح در تماس با ماده غذایی، بررسی شود. همانگونه که ذکر شد، بر اساس قانون مواد خوردنی و آشامیدنی ظروف شکستنی مورد استفاده در مواد غذایی باید تمیز، بدون ترکخوردگی و لبپریدگی باشند و از به کار بردن ظروف سرامیک و چینی که دچار آسیبهایی نظیر لبپریدگی و خراشهای عمیق که با آسیب دیدن لعاب همراه است، پرهیز شود.
با توجه به آنکه درصد جذب آب در ظروف چینی کمتر میباشد، این ظروف به انواع معمول ظروف سرامیک ترجیح داده میشوند. اگرچه به دلیل سبک بودن و قیمت کمترشان، بسیاری افراد را به خرید و استفاده ظروف سرامیکی بجای ظروف چینی سوق میدهد.
امروزه ظروف مختلفی اعم از پیرکس و آرکوپال و بلور تا چینی و سرامیکی و ظروف چینی با طرحها و شکل های متفاوت به مشتریان عرضه می شود...
امروزه ظروف مختلفی اعم از پیرکس و آرکوپال و بلور تا چینی و سرامیکی با طرحها و شکل های متفاوت به مشتریان عرضه می شود. حال این سئوال مطرح می شود که در خرید این ظروف به چه نکاتی توجه کنیم ؟
و آیا استفاده از این ظروف برای انواع غذاهای سرد و گرم و یا استفاده انها در فر و دماهای با حرارت بالا جایز است ؟
ظروف شیشه ای
امروزه استانداردهای مورد نیاز برای ساخت ظروف شیشه ای مناسب وجود دارند و به عنوان مثال این ظروف باید عاری از هر گونه ترک باشند؛ زیرا که باعث کاهش مقاومت مکانیکی شیشه میگردد.
نکات مهم در خرید ظروف شیشه ای:
سطوح داخلی و خارجی ظروف باید صاف ویکنواخت باشد.
محل اتصال و جوش روی بدنه ظروف نباید تیز و برنده باشد.
ظروف شیشهای نباید دارای رگههای رنگی قابل رویت باشند.
وجود سطوح تیره یا لکه در ظروف شیشهای که در اثر شستشو با آب داغ تمیز نشود، غیر مجاز است.
از آنجا که حباب در ظروف شیشه ای موجب افزایش خطر شکنندگی در این ظروف میگردد، بهتر است ظروف شیشهای فاقد هر گونه حباب باشند؛ زیرا که باعث شکنندگی آنها میشود.
برای نگهداری این مواد غذایی از ظروف شیشه ای استفاده کنید:
از آنجا که شیشه بو، رنگ و مزه ای را به موادی که با آن در تماسند منتقل نمی کند، لذا نگهداری چای خشک، پودر قهوه، اودیه جات و گیاهان خشک در این ظروف مناسب می باشد.
اسانس های میوه ها و سبزیجات به کمک حلال های قوی استخراج می شوند و بسیار فرار هستند. وجود حلال در این اسانس ها موجب می شود که ظروف پلاستیکی نازک را تخریب کنند. درصورت نگهداری اسانس ها در ظروف فلزی، حالت اسانس تغییر می کند و یا ظروف را تخریب می نماید.در حالی که نگهداری آنها در ظروف شیشه ای بسیار مناسب است.
توصیه می شود برای نگهداری اسانس ها از ظروف شیشه ای رنگی استفاده شود.
از مزایای ظروف شیشه ای و ظروف چینی مشخص بودن مواد غذایی درون آنهاست. لذا ترجیحا انواع شفاف این ظروف را انتخاب نمایید.توجه به این نکته ضروری است که شکل و رنگ اغلب مواد غذایی نشانگر کیفیت و تازگی آنها میباشد. از قرار دادن این ظروف در شرایط شوک حرارتی یعنی گرم و سرد شدن ناگهانی و شدید، احتراز کنید.در غیر این صورت خطر شکستن ناگهانی این ظروف را تهدید می کند.
ظروف آرکوپال
این گونه از ظروف چینی که زیبایی مشابه دیگر ظروف چینی و استحکامی بیش از آن را داشته و در عین حال سبک و تاحدودی شفاف هستند، موجب اقبال عمومی به آنها گردیده است.
درواقع، این ظروف از شیشه زیباتر و نشکنتر و همچنین از چینی سبکتر است.
برای تولید این ظروف، مواد اولیه ظروف شیشهای را به همراه برخی مواد معدنی تا دمای ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه سانتیگراد حرارت میدهند تا ذوب شود. مراحل تولید این ظروف تا این مرحله مشابه سایر ظروف شیشهای است.
ولی در مرحله انتهایی که مرحله قالب ریزی است به جای قالبریزی معمول در سایر ظروف، از دستگاهی مشابه سانتریفوژ استفاده میشود که با استفاده از نیروی گریز از مرکز ظروفی نازک را شکل میدهد. این ظروف نیز همانند ظروف پیرکس در مقابل حرارت مقاومت قابل توجهی دارند.
نکات مهم در خرید ظروف آرکوپال:
از این رو برای استفاده از این ظروف باید ظروفی که دارای موج کمتر باشند را خریداری شود و در صورت خرید ظروف بلورین برای استفاده های روزمره ، از خرید انواع فانتزی این ظروف که بدلیل شکل ظاهری غیرمعمولشان، شستشویشان دشوار است، پرهیز شود .
چنانچه لب پریدگی یا هر نوع آسیب ظاهری و خش فراوان در این ظروف وجود دارد، بهتر است دیگر از آنها استفاده نشود.
لب پریدگی ها علاوه بر جمع کردن باکتریها و عوامل بیماری زا، ضمنا خطر مجروح کردن لب و دهان را نیز همراه دارند و شستشوی این قسمت ها نیز دشوار است.
عاطفه چهرهگشا کسانی که به طور موروثی یا به عللی دیگر لاغرند و به گونهای لاغر هستند که نباید باشند، باید به فکر رفع این مشکل باشند و با انجام بایدها و رعایت نبایدهای غذایی و رفتاری، جلو آن را بگیرند و حتی میتوان همان لاغری وراثتی را هم کنترل و درمان کرد.
البته اگر بیماری و مانند آن، مثلا کماشتهایی علت لاغری است، تا بیماری وکم اشتهایی را برطرف نکنیم
روشهای چاق شدن اثرچندانی ندارند و باید کوشش کرد که بیماری و کماشتهایی برطرف شود؛
و اگر لاغری کنترل نشود این افراد کمکم دچار ضعف عمومی خواهند شد.
به هرصورت یکی از علل مهم بیماریهای روحی و جسمی، لاغری وضعف عمومی است، چون سیستم ایمنی بدن در مقابل عوارض میکروبی و ویرسی، ناتوان و بیمار است و توان دفاع ازحریم بدن را ندارد.
ازجمله آدم چاق باید ترشی زیاد مصرف کرده و میوه را صبحها بخورد، ولی آدم لاغردرست باید عکس آن عمل کند و نیز در نبایدها به عکس عمل کند، مثلا بعد از غذای گوشتی انگور و زرد آلو زیاد بخورد.
افراد لاغر باید مصرف برنج، سیبزمینی و کلا مواد نشاستهای و پرکالری و شیرینی را زیاد کنند ولی در بایدها و نبایدهای رفتاری برای چاق و یا لاغر شدن روشها حدودا مثل همند
مثلا همانطورکه افراد چاق باید در برنامه خود ورزش داشته باشند افراد لاغرهم باید از ورزش وکوه نوردی تفریح کوتاهی نکنند، چون ورزش بهترین داروی دردها است و بیماریی نیست که ورزش درآن اثر نداشته باشد، ولی از ورزش سنگین خودداری کنند.
قابل ذکراست ورزش برای اینکه اشتها را زیاد و به هضم، جذب و دفع غذا کمک میکند، و همینطور کوه نوردی و تفریح که مشکلات معده وکمبود و افت جذب غذا را رفع و دفع میکنند و باعث نشاط وانبساط روحی فرد میشوند، برای افراد لاغر ضروری است.
این روشها برای همیشه باید ادامه داشته باشند.
به نقل از جام نیوز عصاره اسفناج حاوی ترکیبی موسوم به «تیلاکوئید» است که تا 43 درصد شانس کاهش وزن را افزایش میدهد.
میل شدید به خوردن موادغذایی افراد را ترغیب میکند تا به مصرف مواد خوراکی ناسالم همچون فست فودها و غذاهای شیرین روی آورند.
در این مطالعه آمده است که وجود ترکیب تیلاکوئید در اسفناج، بدن را به ترشح هورمون سیری وادار میسازد و احساس گرسنگی را از بین میبرد و در نتیجه فرد بهتر میتواند اشتهای خود را کنترل کند، عادات غذایی سالمتری داشته باشد و وزن بیشتری از دست بدهد.
پرفسور «شارلوت ارلانسون – آلبرتسون» یکی از متخصصان این مطالعه گفت: تحلیلهای ما نشان میدهد نوشیدن عصاره اسفناج پیش از صبحانه میل شدید به غذا خوردن را از بین میبرد و موجب میشود فرد در تمام روز ولع به خوردن نداشته باشد.
در این بررسی 38 زن دارای اضافه وزن مدت سه ماه تحت مطالعه قرار گرفتند.
گروهی از این افراد هر صبح یک لیوان از این نوشیدنی را مصرف و گروه دیگر از ترکیب مشابه استفاده میکردند. در پایان مطالعه مشاهده شد که شرکتکنندگان گروه اول پنج کیلوگرم و گروه دوم 3.5 کیلوگرم وزن خود را از دست دادند.