تزریق چربی و ماندگاری آن
آیا اعمال جراحی صورت (لیفت)یا روشهایی مثل لیزر و رادیو فرکانسی (RF)بهتر وطولانی تر از تزریق چربی اثر نمی کنند؟
خیر تا اوایل دهه90میلادی علت اصلی پیری صورت را افتادگی از جمله افتادگی پوست،چربی زیر پوستی و بافتهای عمق تر می دانستند.نتیجه این نگرش آن بود که برای جوان سازی صورت از اعمال جراحی لیفت(بالاکشیدن)مختلف صورت استفاده می شد یعنی دراین اعمال پوستی که تصور می شد اضافه است ،آزاد شده اضافه آن بریده شده سپس در بعضی از موارد بافت های زیر آن برداشته یا جمع (پلیسه) می شد و به یک نقطه ثابت فیکس شده و پوست دوخته می شد.
اعمال جراحی مثل لیفت صورت ،لیفت ابرو و عمل پلاستیک پلک ها (بلفاروپلاستی ) مثالهایی از این نوع اعمال و این نوع نگرش بودند.
اما نکته ای که به دنبال این اعمال مشاهده می شد وجود بعضی از عوارض نامطلوب بود به این معنی که مثلاً پس از عمل لیفت صورت چون پوست روی استخوان ها کشیده می شد صورت استخوانی ،منجمدو مصنوعی و زوایای چشم ها و دهان غیر طبیعی بودند یا مثلاً به دنبال عمل جراحی پلاستیک پلک ها (بلفاروپلاستی)چشم ها فرو رفته ،گود و خسته به نظر می رسیدند.
در عین حال در مورد علل شلی و افتادگی پوست عمدتاً علت را کاهش کلاژن پوست می دانستیم و بنابراین روش های مختلف غیر جراحی جهت جوانسازی پوست هم روی کمک به کشیده شدن پوست و جمع شدن پوست افتاده متمرکز بودند . از این روشها می توان از لیزرهای زخمی کننده یا غیر زخمی کننده و رادیو فرکونسی نام برد که هرچند به بهبود کیفیت پوست و کاهش شلی آن به طور خفیف کمک می کنند اما از تصحیح موارد شدید عاجزند.
تزریق چربی چگونه انجام می شود؟
نحوه انجام عمل تزریق چربی به این صورت است که ابتدا با بی حسی موضعی قسمتی از بافت چربی نواحی مختلف بدن(هر نقطه ای که مناسب باشد،اما بیشتر پهلوها و ران ها) بی حس شده و سپس به کمک سرنگ و میله کوچک مخصوص با ظرافت و سعی در صدمه کمتر به بافت چربی ، مقداری چربی از آن ناحیه گرفته می شود سپس چربی گرفته شده آماده سازی می شود.
روش های مختلفی برای آماده سازی بافت چربی وجود دارد که می تواند به شکل سانتریفوژ یا شست وشو و سپس آبگیری ساده باشد.
در ظرف چند سال اخیر به تدریج از طرفداران سانتریفوژ کاسته شده یا شدت و سرعت سانتریفوژ کمتر شده است.
علت آن است که بسیاری از مطالعات نشان داده اند که این کار سبب پارگی سلول چربی می شود در عین حال ماندگاری بافت چربی در روش دوم که شامل شست و شو و آبگیری ساده است بهتر است.
پیشرفت دیگری که برای آماده سازی بافت چربی در چند سال اخیر مورد توجه قرار گرفته است سعی در زیادتر کردن سلول های بنیادی آن و همچنین افزودن پلاکت به آن است(prp)که به نظر می رسد که هم ماندگاری بافت چربی رابیشتر می کند و هم اثرات ترمیم کننده تزریق چربی را افزایش می دهد.
پس از آماده سازی هر نقطه ایکه لازم باشد تحت درمان قرار بگیرد،ابتدا بی حس شده و سپس تزریق چربی انجام می گیرد.
نکته اولی که باید توجه داشت آن است که تزریق چربی در واقع پیوند چربی است یعنی باید سلول چربی با کمترین صدمه و بیشترین دقت از یک نقطه برداشته شده و سپس بطور یکنواخت سلول های پیوندی ما بین سلول های دیگر پخش شوند تا شانس آن را داشته باشد که توسط مویرگ ها تغذیه شده ،زنده بمانند بنابراین آنچه شانس زنده ماندن سلول پیوندی رازیادی می کند توجه به همین ظرایف و دقایق است.
نکته دوم آنکه باید توجه داشت که چیزی به اسم جابه جایی و حرکت کردن در تزریق چربی وجود ندارد زیرا یا سلول زنده می ماند و بین بقیه سلولها به زندگی ادامه می دهد که پس ثابت و بدون حرکت است یا سلول مرده و جذب می شود. پس برخلاف ژل های غیر قابل جذب امکان جابه جایی ندارد.
نکته سوم آنکه در صورت توجه به دقایق و ظرایف تزریق چربی هیچگاه بزرگی اغراق آمیز ناحیه تزریق شده امکان نخواهد داشت و به همین علت است که برعکس تصور عمومی ،تزریق چربی نباید در بیماری که خواسته های اغراق آمیز دارد انجام شود چون معمولاً چنین بیماری به خواسته خود نخواهد رسید.
آیا تزریق چربی ماندگاری کمی دارد؟
جواب این سوال کاملاً منفی است یعنی برعکس ، تزریق چربی ماندگارترین پرکننده نسج نرم است اما علت آنکه چنین تصوری رواج یافته است این است که معمولاً به بیمار توضیح داده نمی شود که ممکن است برای رسیدن به نتایج قابل قبول نیاز به چندین مرحله تزریق چربی باشد
زیرا تزریق چربی در واقع پیوند چربی است یعنی سلول ها از یک محل برداشته شده و به محلی که دچار کمبود است پیوند می شود و مانند هر پیوندی امکان قبول پیوند صددرصد نیست به این معنی که در مطالعات مختلف مشخص شده است که بین 30تا70 درصد سلول های چربی زنده می ماند.
حال اگر 30درصد سلول ها زنده بماند بیمار نیاز به جلسات بیشتر تزریق چربی دارد واگر70 درصد زنده بماند بیمار ممکن است از یک جلسه تزریق چربی هم رضایت داشته باشد; اما هر مقدار سلولی که زنده بماند و در محل باقی بماند معمولاً سال های سال ماندگاری خواهد داشت.