خدماتی

پیشگامان پیشرفت

خدماتی

پیشگامان پیشرفت

اصول و مبانی اقامتگاه

 

همان­طور که در مورد تابعیت اصولی را ذکر کردیم، اقامتگاه نیز تقریباً بر همان اصول مبتنی است: اصل لزوم اقامتگاه، اصل وحدت اقامتگاه و اصل تغییرپذیری اقامتگاه.

 

اصل لزوم اقامتگاه- هر شخصی باید دارای اقامتگاه معینی باشد. به ­موجب قواید عملی که فوقاً ذکر کردیم اقامتگاه هر شخص بایستی مشخص باشد، تا در هنگام بروز مسایلی، از قبیل تعیین قانون صلاحیت­دار، تعیین دادگاه صلاحیت­دار و غیره اشکالی پیش نیاید.

 

در مورد تابعیت اشاره شد که با این­که اصل لزوم تابعیت یکی از اصول ابتدایی و مهم تابعیت است. ولی در عمل گاهی اشخاصی یافت می­شوند که به جهتی بدون تابعیت می­باشند. در خصوص اقامتگاه البته این مسأله کمتر ممکن است پیش آید، چون به هرحال هر شخصی در یک محلی به ­سر می­برد و معمولاً در همان محل، اقامتگاه او قرار دارد و امور حقوقی وی می­گذرد.

 

بنابراین هیچ­کس بدون اقامتگاه نیست، بلکه ممکن است اقامتگاه وی معلوم و مشخص نباشد که به این­گونه افراد نام Adomide که در جوار Apatride (بی­تابعیت) قرار می­گیرد داده­اند. ممکن است شخصی تبعة دولتی باشد ولی بدون اقامتگاه باشد و یا برعکس ممکن است شخصی اقامتگاه معینی داشته باشد، اما تابعیت او مشخص نباشد. هم­چنین ممکن است فردی نه تابعیت مشخصی داشته باشد و نه دارای اقامتگاه معینی باشد.

 

پس طبق اصل لزوم اقامتگاه معین و صرف­نظر از استثنائات فوق هر شخصی به محض تولد، باید دارای اقامتگاه معینی باشد. بعداً خواهیم دید که اقامتگاه شخص از زمان تولد تا سن رشد، معمولاً اقامتگاه ولی یا والدین طفل (برحسب قوانین کشورهای مختلف) می­باشد. هم­چنین به­موجب این اصل هیچ­کس نباید اقامتگاه خود را بدون به­دست آوردن اقامتگاه دیگر از دست بدهد. اما در عمل، از دست دادن اقامتگاه در یک کشور منوط به تحصیل اقامتگاه و مهاجرت به آمریکا  در کشور دیگر نمی­باشد و همین امر ممکن است باعث به­وجود آمدن اشخاص بی­اقامتگاه (Adomide) شود.

 

برای رفع این مشکل و جلب اطمینان اشخاص ثالث معمولاً از ضابطة آخرین اقامتگاه استفاده می­شود. بدین معنی که تا زمانی که شخص اقامتگاه جدیدی تحصیل ننموده است، مقیم اقامتگاه سابق خود محسوب می­شود. بنابراین در صورتی که شخصی نسبت به وجود اقامتگاه جدید شخص دیگری تردید داشته باشد، به اقامتگاه سابق وی مراجعه خواهد نمود.

 

اصل وحدت اقامتگاه (Unitary concept of Domicile)- این اصل در مادة 1003 قانون مدنی ایران صریحاً ذکر گردیده است: «هیچ­کس نمی­تواند بیش از یک اقامتگاه داشته باشد». در قوانین سایر کشورها نیز کم­و بیش متذکر این اصل گردیده­اند، مثلاً قانون آمریکا می­گوید: «هیچ­کس در زمان واحد نمی­تواند بیش از یک اقامتگاه داشته باشد».

 

اما در قانون آلمان درست به­عکس، بند 2 مادة قانون مدنی، صریحاً به اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی اجازه می­دهد دارای چندین اقامتگاه باشند. در کشورهایی که معتقد به اصل وحدت اقامتگاه هستند نیز موارد بسیاری یافت می­شود که فردی دارای بیش از یک اقامتگاه است. مسلم است همان­طور که دارا بودن تابعیت مضاعف موجب بروز اشکالاتی در سطح بین ­المللی می­گردد، داشتن اقامتگاه مضاعف نیز اشکالاتی دربرخواهد داشت، مثلاً از نظر مالیاتی ممکن است، هر دو کشور محل اقامت، از شخص مالیات اخذ نمایند و بنابراین شخص مالیات مضاعف بپردازد.

 

به­ علاوه ضوابط تعیین محل اقامت و اخذ مالیات در کشورهای مختلف یکسان نیست و این امر خود موجب بروز اشکالاتی خواهد شد، هم­چنین در دعوای مالیاتی، اخذ مالیات بر ارث از طرف یکی از دو کشور محل اقامت متوفی موجب اعتبار قضیه محکوم آن­ها در کشور دیگر نخواهد بود.

 

اصل وحدت اقامتگاه ناظر به اقامتگاه­های اختیاری و اجباری است و اقامتگاه قراردادی با توجه به این­که مربوط به موضوعی خاص است می­تواند متعدد باشد و از این جهت مغایرتی با اصل فوق­الذکر نخواهد داشت.

 

با توجه به شرایط کنونی زندگی، اشخاص بسیاری یافت می­شوند که به فعالیت­های مختلف پرداخته، در نتیجه دارای مراکز امور متعددی می­باشند. در این قبیل موارد به­علت هم­ردیف بودن اهمیت این مراکز ممکن است تشخیص مهمترین مرکز مهم امور شخص ساده نباشد و ایجاد اشکال نماید. متأسفانه برای رفع این مشکل قانون ما چاره ­ای نیاندیشیده است.

 

اما رویة قضایی فرانسه در این مورد از نظریة اقامتگاه ظاهر می­نماید. بدین­معنی که هرگاه در فرض فوق، ظاهر امر به­ صورتی باشد که برای شخص ثالثی این تصور پیش آید که اقامتگاه شخص در یکی از مراکز امور وی قرار دارد، در صورتی­که شخص ثالث حسن­ نیت داشته باشد، محل مذکور، حتی اگر اقامتگاه واقعی او نباشد، اقامتگاه شخص تلقی می­شود.

 

اصل وحدت اقامتگاه در مورد اشخاص حقوقی نیز رعایت می­شود. اما در مورد اشخاص حقوقی که دارای شعبات متعدد می­باشند، چون ممکن است رجوع به مرکز اصلی و اقامتگاه شرکت ایجاد مشکلاتی بنماید، قانون آیین دادرسی ما در مادة 38 اعلام داشته است: «اگر شرکت دارای شعب متعدد در جاهای مختلف باشد دعاوی ناشیه از تعهدات هر شعبه با اشخاص خارج باید در دادگاه محلی که شعبة طرف معامله در آن واقع است اقامه شود مگر آن­که شعبة نامبرده برچیده شده باشد که در این­صورت دعاوی نامبرده نیز در مرکز اصلی شرکت اقامه خواهد شد».

 

در مورد اشخاص حقیقی نیز چون در بعضی موارد ممکن است در اثر رعایت اصل وحدت اقامتگاه و مراجعه به دادگاه منحصر به فرد محل اقامت خوانده، اشکالاتی از قبیل صرف وقت و هزینة فوق ­العاده بروز نماید، لذا قانون­گذار ما در مادة 21 و نیز در مواد بعدی قانون آیین دادرسی مدنی از طریق تجویز مراجعه به بعضی دادگاه­های دیگر (مانند دادگاه محل سکونت خوانده، محل وقوع مال غیرمنقول، محل سکونت­خواهان، محل وقوع یا اجرای قرارداد) از بروز مشکل جلوگیری نموده است.

 

اصل تغییرپذیری اقامتگاه- گرچه از مفهوم اقامتگاه و صف ثبات و دایمی بودن آن انتزاع می­گردد و معمولاً به شخصی «مقیم» می­گویند که به ­طور دایم در محل استقرار است و همین امر باعث حصول این اطمینان می­شود که در آن محل همواره شخص مورد نظر قابل دسترسی خواهد بود، اما به­موجب این اصل اقامتگاه یک امر همیشگی نسبت قابل تغییر بوده و دایمی بودن آن نسبی است.

 

طبق مادة 1004 قانون دنی ما «تغییر اقامتگاه به­ وسیلة سکونت حقیقی در محل دیگر به عمل می­آید مشروط بر این­که مرکز مهم امور او نیز به همان محل انتقال یافته باشد». در مورد این ماده در صورتی­که بدون انتقال محل سکونت حقیقی به محل جدید، مرکز مهم امور به محل دیگری انتقال یافته باشد، با توجه به این­که مادة 1002 قانون مدنی صریحاً ذکر کرده است که اگر محل سکونت شخصی  و مهاجرت به آمریکا غیر از مرکز مهم امور او باشد، مرکز مهم امور او اقامتگاه محسوب است، ینابراین اقامتگاه شخص همان محلی خواهد بود که مرکز مهم امور به آن­جا انتقال یافته است.

 

مطالعه تطبیقی- مطابق مادة 103 قانون مدنی فرانسه تغییر اقامتگاه با سکونت حقیقی در محل جدید عملی می­شود مشروط بر این­که این عمل با قصد استقرار مرکز مهم امور در همان محل همراه باشد.

 

طبق مادة 24 قانون مدنی سویس تغییر اقامتگاه و فنی عملی می­شود که اقامتگاه دیگری به دست آمده باشد. به ­موجب بند 3 مادة 7 قانون آلمان اقامتگاه زمانی از بین می­رود که شخص محل سکونت خود را با این قصد که دیگر در آن­جا سکونت نداشته باشد ترک کند.

 

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.