1 آخوند ملاصدرا در مفاتیح الغیب می نویسد: بدان که جن از اجتنان به معنی پنهانی و پوشیدگی است... لذا ما فرشته و جن را نمی بینیم در حالی که شیطان و جن ما را آشکار می بینند و ما به آنها ایمان غیر عیانی داریم.
2 ابوعلی سینا در کتاب (حدود) خود می گوید: جن حیوانی است هوائی، ناطق، دارای جسم و قدرت تشکل بااشکال مختلفه.
3 از فارابی پرسیدند: جن چیست؟ گفت: جن موجودی است غیر ناطق و برایش مرگ هم وجود ندارد.
4 غزالی می گوید: ملائکه، جن و شیطان موجوداتی هستند قائم به نفس، مختلف الحقائق بین نوعهای خود. یعنی به صورتهای مختلف جلوه می کنند.
5 ابن خرم در کتاب (الفصل) می نویسد: طائفه جن امتی هستند دارای عقل، فکر و تمیز که به ایشان از طرف خدا وعده و وعید نازل شده و آنها نیز پذیرفته اند، آمیزش می کنند، اولادی از آنها به وجود می آید و مرگ نیز آنهارا در بر می گیرد و تمامی مسلمانان نیز بر این نظر توافق و اجماع دارند. جنیان دارای اجسام لطیف، شفاف و هوائی هستند یعنی زندگی در هوا و زمین برای آنها امکان دارد زیرا عنصر آنها از آتش است. همچنانکه عنصر انسانها از خاک است.
6 فخر رازی، در مباحث استعاذه گفته: همه توافق دارند که جن و شیطان دارای جسم کثیف یعنی قابل روئیت مانند حیوانات و انسان نیستند. بلکه اجسامی هستند هوائی یعنی در هوا هم زندگی می کنند مثل انسان سنگین نیستند و بشکلهای مختلف متشکل می شوند. دارای عقل، فهم و قدرت هستند کارهای طاقت فرسا را قادرند انجام دهند.
7 ماوردی در کتاب (اعلام النبوه) گفته: جن موجودی دانا، ناطق و دارای تشخیص می باشد، آمیزش و تولید مثل می کنند، و مانند انسانها می میرند. اجسامشان از چشم پنهانست لکن وجود آنها از آثارشان فهمیده می شود مگر خداوند توانائی دیدن آنها را به کسی عنایت کند. انسانها بوسیله کتب الهی واز قوه متخیله - که آثارش روشن است - آنها را می شناسند.
8 قاشانی گفته: جن نفوس ارضیه با بدنهای لطیفه با هم مرکب می شوند که حکمای فارس آنها را (صور معلقه)گویند. زیرا با بدنهای لطیف تجسم پیدا می کنند به همین ملاحظه ملقب به ثقلین شده اند.
9 فرا گفته: جن موجودی است مرکب و ممثل یعنی به مثالهای گوناگون می افتد، هم می تواند از انظار پنهان شود و هم می تواند قابل رؤیت گردد. بر خلاف اعتقاد معتزله که گفته اند: جن موجود رقیق و لطیف است به همین جهت قابل رؤیت نمی باشد و گفته اند: شیاطین توانایی تغییر در خلقتشان را ندارند (یعنی تغیر فیزیکی) برای آنها ممکن نیست.
10 شیخ الاسلام (ابن تیمیه) گفته است: هیچ یک از مذاهب مسلمین در وجود جن با یکدیگر اختلاف ندارند، حتی جهود و کفار هم بر وجود جن معتقدند؛ زیرا وجود جن در اخبار پیامبران با تواتر معلوم ثابت شده است. گروه خاص و عام همه بر وجود جن معترف و معتقد هستند و کسی انکار نکرده، جز گروه بسیار کمی از فلاسفه نادان و بی اطلاع.
11 مسعودی گفته است: گروهی از جنها در میان اعراب به هواتف معروفند یعنی وقتی که اعراب به بیابانهای لم یزرع و دور دست مسافرت می کردند آنها را جنیان از دور صدا می زدند لکن کسی صاحب صدا را نمی دید گاه راهنمائی و گاه ایذاء و اذیت می کردند.(6)
نامرئی بودن جن
اصل کلمه جن چنان که از مفهوم لغوی این کلمه پیداست، موجودی است پنهان و ناپیدا و تحقیقاً این کلمه از دیدگاه ما به گروه جن اطلاق می شود وگرنه جهان جن برای خودش پوشیده و مستور نیست. بلکه در مورد خلقت جن در قرآن کریم فرازهایی وجود دارد که تا حدودی پرده اسرار جهان جن بر می دارد. در قرآن مجید 23 بار کلمه الجن و 5 بار کلمه جان و 5 بار الجنه و 6 بار جنه و 9 بار مجنون و 2 بار الجان ذکر شده است و مشخصات زیادی برایاین موجودات آمده است که در مباحث آینده ذکر خواهد شد.
انواع جن
پیامبر گرامی اسلام فرمودند: جن سه نوع می باشند؛ یک نوع دارای پر و بال هستند که همواره مانند ابر و باد در هوا پرواز می کنند و انقباض و انبساط ندارند. نوع دوم به صورت حیوانات در می آیند؛ مانند مار، عقرب، سگ، گربه، و غیره اینها. نوع سوم دارای تکلیفند؛ یا رستگارند و یا گنهکار، برای اینها از طرف خداوند وعده وعید آمده مثل انسانها این نوع جنها بیشتر در مکانهای خلوت زندگی می کنند واز محلی به محل دیگر منتقل می شوند و در مجالس شرکت می کنند.(7)