دریاچه مصنوعی گولیاشی موگان آنکارا با دریاچه های طبیعی و مصنوعی احاطه شده است. اکثر این دریاچه ها در جنوب آنکارا قرار دارند.
دریاچه مصنوعی گولباشی موگان (Galbas - Mogan)
در ۲۰ کیلومتری شهر و تور آنکارا قرار گرفته و بزرگترین دریاچه آنکارا است. متاسفانه سواحل این دریاچه چندان تمیز نیست و اکثر بخش های آن به رستوران اختصاص دارد؛ با این حال، برای بازدید مناسب است.
دریاچه اگمیر (Egmir)
در خارج از آنکارا و در بزرگراه قونیه قرار دارد. این دریاچه بخشی از دانشگاه فنی خاورمیانه (METU) است؛ بنابراین برای دیدن دریاچه باید با دانشگاه هماهنگ شود. این دریاچه در ماه های گرم سال کم آب می شود.
دریاچه کاراگول (Karagol)
یا قره گول یا دریاچه سیاه، در ۵۰ کیلومتری شهر آنکارا و در شهر کاباک (ubuk)) قرار دارد. محیط اطراف این دریاچه زیبا و آرام است.
دریاچه دیکیلیتاس (Dikilitas)
در ۵۵ کیلومتری مرکز شهر و تور آنکارا قرار دارد. این دریاچه تمیزترین دریاچه آنکارا و محل مناسبی برای چادر زدن و ماهیگیری است.
تابه رژیمی
معمولا دو طرفه هستند و هنگام پخت و پز درها روی هم بسته و کاملا قفل می شوند. در نتیجه با کمک بخار آب و بدون نیاز به آب و روغن، غذاهایی مانند مرغ و ماهی را خیلی زود برای خوردن آماده می کنند. البته اگر بعد از خرید از دو طرفه بودن تابه راضی نبودید میتوانید با باز کردن لولای میانی تابهها را از هم جدا کنید و دو تابه معمولی داشته باشید.
در بعضی از مدلها یکی از تابههای شیاردار و سرویس قابلمه است که برای تهیه غذاهایی مانند استیک بیشتر کاربرد دارد. تابههای رژیمی در دو اندازه مختلف دیده میشود.
ماهیتابه های رژیمی به دلیل قفل شدن درها روی هم غذاها را زودتر می پزند
تابه استیل
این تابه ها حسنشان در این است که خیلی زود گرم می شوند. از طرفی میتوانید بدون هیچ نگرانی آنها را داخل ماشین ظرفشویی بشویید. فقط هنگام استفاده از قابلمههای استیل شعله گاز باید حداقل باشد تا مواد غذایی نسوزند.
حسن تابه های استیل در این است که خیلی زود گرم می شوند
نشانگر حرارتی تابه
در بخش مرکزی بعضی از تابههای تفلون دایره قرمز رنگ کوچکی وجود دارد که به آن نشانگر حرارتی میگویند. در شرایط معمولی داخل این نشانگر خطوطی دیده میشودولی وقتی تابه را روی گاز میگذارید نشانگر حرارتی کمکم گرم میشود و یک دایره کامل قرمز رنگ را تشکیل میدهد.
در این لحظه شما متوجه میشوید که ظرف داغ و آماده استفاده است و از حرارت دادن بیش از حد برای گرم کردن تابه خودداری میکنید. در اثر حرارت زیاد، پلیمر کف تابه تجزیه شده و تابه و سرویس قابلمه شما آسیب میبیند.
چند نکته برای نگهداری از تابه های تفلون
- قبل از اینکه از تابه برای اولین بار استفاده کنید یک بار آن را با مایع ظرفشویی بشویید، بگذارید خشک شود و بعد با کمی روغن چرب کنید. حالا تابه برای استفاده آماده است.
- هرگز برای هم زدن مواد داخل تابه از وسایل تیز فلزی مانند چاقو، همزن و... استفاده نکنید. بهتر است تعدادی کفگیر تفلون بخرید تا سلامت کف تابه شما را تضمین کنند.
قبل از اینکه از تابه برای اولین بار استفاده کنید یک بار آن را با مایع ظرفشویی بشویید
- برای تمیز کردن تابههای تفلون حتما از اسفنج استفاده کنید و هرگز به سراغ سیم ظرفشویی نروید.
- روی اسفنج مایع ظرفشویی بریزید و پودر ظرفشویی به کار نبرید.
- گاهی اوقات استفاده از ماشین ظرفشویی می توانید به دسته ها و رنگ بدنه آسیب برساند. اگر می خواهید تابه ها را داخل ماشین ظرفشویی بگذارید از قبل درباره مقاومت آنها مطمئن شوید.
یکی از پرمصرف ترین ظروف در هر آشپزخانه ای ماهیتابه است. بیشتر غذاهای ایرانی باید خوب سرخ شوند تا خوش آب و رنگ به نظر برسند. این است که داشتن یک تابه خوب به بهتر شدن غذا طبق استانداردهای ما ایرانیها کمک میکند.
یکی از پرمصرف ترین ظروف در هر آشپزخانهای ماهیتابه و سرویس قابلمه است. بیشتر غذاهای ایرانی باید خوب سرخ شوند تا خوش آب و رنگ به نظر برسند. این است که داشتن یک تابه خوب به بهتر شدن غذا طبق استانداردهای ما ایرانیها کمک میکند. وقتی اسم تابه میآید شاید اولین چیزی که به ذهنمان میرسد همان تابههای دستهبلند است اما این روزها برای سرخ کردن غذا تابههای متنوعی در بازار موجودند که بد نیست به این خانواده نیمنگاهی بیندازید و اگر به یک تابه تازه نیاز دارید، یکی از آنها را برای خرید در نظر بگیرید.
چدن یا طرح چدن؟
اگر به دنبال تابههای اصل چدنی هستید باید بدانید که یکی از ویژگیهای آنها سنگینی بیش از حدشان است. شستوشوی ظرف چدنی کار بسیار دشواری است و بلند کردن این ظروف واقعا به کمی زور بازو نیاز دارد. به همین دلیل این روزها تابههایی به بازار آمدهاند که کف آنها از لایههای نچسب تشکیل شده و شکل ظاهری آنها مشابه چدن است. این تابهها در حال حاضر طرفداران زیادی دارند و رنگشان مشکی با دسته فلزی یا آلیاژ نسوز است.
یک نوع تابه بزرگ با لبه های بلند و مخصوص پخت غذاهای چینی است که به آن تابه وُک میگویند
ویژه غذاهای چینی
یک نوع تابه بزرگ با لبه های بلند و مخصوص پخت غذاهای چینی است که به آن تابه وُک میگویند. چینیها هنگام طبخ غذاهایشان سبزیجات و مواد غذایی را به مدت کوتاه و با حرارت زیاد داخل این تابهها تفت میدهند. به این ترتیب غذا خیلی سرخ و برشته نمیشود و فقط باید کمی نرم شوند. بنابراین ارزش غذایی سبزیجات بیشتر حفظ میشود و برای سلامتی مفیدترند. اگر به غذاهای چینی علاقهمندید بهتر است یک تابه وُک داخل کابینتهایتان داشته باشید. تابههای وُک هم از خانواده تابههای چدنی هستند و حرارت را یکسان پخش میکنند. البته جزو گرانترین گروه تابهها محسوب میشوند.
یکی از ویژگی های ماهیتابه های چدنی سنگینی بیش از حدشان است
سرامیکی سیاه و سفید
وقتی به کف این تابه ها نگاه می کنید خیلی شبیه سرامیک نیستند. در واقع یک لایه پوشش سرامیکی روی کف آنها قرار گرفته و رنگ آن هم سیاه یا سفید است. سرویس قابلمه و تابههای سرامیکی مشابه تابههای تفلون خاصیت ضدچسبندگی دارند و باید مراقب باشید با اشیای تیز کفشان خط و خش نیفتد. بهتر است تابه هایی با رنگ روشن را انتخاب نکنید. درست که در ابتدا ممکن است شیک و زیبا به نظر برسند ولی خیلی زود کفشان لک میافتد و مدام مجبورید با انواع سفید کننده آنها را تمیز کنید.
تابه های سرامیکی مشابه تابه های تفلون خاصیت ضدچسبندگی دارند
تابه برای ماهی
بیشتر تابههای موجود در بازار گرد هستند اما تابههای مستطیل شکل هم پیدا می شود. اگر میخواهید ماهی را درسته سرخ کنید یک تابه مستطیلی بخرید که کف آن روکش نچسبی داشته باشد.
اگر می خواهید ماهی را درسته سرخ کنید یک تابه مستطیلی یا بیضی بخرید
تابه لبه دار
گروهی از تابه ها نسبت به انواع معمولی لبه پهن تری دارند که می توانید برای تهیه انواع خوراک یا پختن مرغ هم از آنها استفاده کنید. تابههای لبه دار این حسن را دارند که اگر داخل آنها روغن زیادی بریزید هنگام هم زدن مواد روغن به در و دیوار نمی پاشد. برای غذاهایی که باید در روغن فراوان سرخ شوند این تابهها مناسب تر هستند.
برای غذاهایی که باید در روغن فراوان سرخ شوند تابه های لبه بلند مناسب تر هستند
مخصوص کباب و استیک
تابههای شیاردار مخصوصی هستند که بیشتر برای پخت استیک کاربرد دارند. اگر می خواهید استیک خانگی بپزید بهتر است حتما یکی از این تابه ها هم داشته باشید. جنس این تابهها معمولا تفلون یا چدنی است. البته به این تابهها گاهی اوقات تابه گریل هم میگویند چون برای کباب کردن انواع گوشت و مرغ هم از آن استفاده میشود. این تابه روی گوشت شما خط های برشته شده ای ایجاد میکند و شکل ظاهری غذا جالب تر می شود.
تابههای شیاردار مخصوصی هستند که بیشتر برای پخت استیک کاربرد دارند
درشیشه ای ها
گاهی هنگام پخت برخی از غذاها در ماهیتابه لازم است برای مدتی در تابه را ببندید. اینجاست که اگر در شیشه ای داشته باشید بهتر است چون می توانید غذای درحال پخت را ببینید. برخی از تابهها در ندارند. می توانید یک در تک را جدا بخرید. اگر هم سرویس قابلمه بخرید که به طور حتم در یکی از قابلمهها اندازه ماهیتابه میشود. به هر حال اگر داشتن در برایتان مهم است هنگام خرید به این نکته توجه کنید.
برای پخت غذاهایی که لازم است در داشته باشند ماهیتابه در دار بخرید
نخستین قانون اساسی جمهوری ترکیه که در سال ۱۹۲۴ میلادی تهیه شده است دین رسمی جامعه را اسلام تعیین نموده است . لیکن در اصلاحات قانونی سال ۱۹۲۸ این ماده قانونی حذف و با تاکید بر جدایی دین از سیاست ، ترکیه کشوری با دولت وحکومت لائیک (تفکیک دین از سیاست) معرفی گردیده است. بنابر آخرین آمار موجود در تور ترکیه حدود ۹۸% جمعیت این کشور را مسلمان و ۲% را مسیحیان و کلیمیان و دیگر ادیان تشکیل مید هند.
مسلمانان ترکیه اکثرا تابع مذهب تسنن می باشند که از میان آنها حنفی ها بزرگترین گروه محسوب می گردند که عمدتا در مرکز و غرب ترکیه ساکن هستند . شافعی ها با جمعیتی کمتر در مناطق شرقی ترکیه مستقر واکثرا کرد هستند. شمار پیراوان مذاهبی دیگر بسیار کم می باشد.
▪روی هم رفته پیروان ادیان در ترکیه به دو قسمت تقسیم می شوند :
الف ) پیرامون اسلام که خود به چندین فرقه و مذهب تقسیم می شوند و اهم آنها عبارتند از :
۱- حنفی ها ، جمعیت قابل ملاحظه ای از اهل سنت ترکیه را تشکیل میدهند.
۲- شافعی ها ، شاخه ای از اهل سنت است که پیروان آن را بیشتر کردها تشکیل می دهند.
۳- پیراوان سایر فرق اهل سنت و طریقتها
۴- علویان (به چهار دسته با نامهای رافÖی، باطنی؛ Íروفی و بکتاشی تقسیم و بنا بر آمار رسمی دولت ترکیه حدود ۱۲ میلیون نفر پیرو دارد )
۵- شیعیان ، پیرو مذهب جعفری بوده و نزدیک به یک میلیون و دویست هزار نفر هستند.
ب ) پیروان سایر ادیان :
۱- مسیحیان شامل فرق پروتستانها ، کاتولیکها ، ارامنه ...... و
۲- یهودیان (حدود ۳۰ هزار نفر در این کشور سکونت دارند )
●زبان:
ترکی زبان رسمی و مادری ساکنان ترکیه است و یکی از قدیمی ترین زبانهای دنیا به شمار می رود. بخشی از مردم کشورهای مشترک المنافع و برخی از نقاط جنوب شرقی اروپا و بعضی از مناطق خاورمیانه به این زبان صحبت می کنند. آذری (آذربایجان) ، قفقازی و ترکمنی نیز شاخه هایی از زبان ترکی محسوب می شوند. زبان ترکی از گروه زبانی اورال - آلتانی است و به گروههای کوچکتر ذیل تقسیم می شود:
۱- گروه آسیای مرکزی مانند گرگ تورک ، ازبک و قرقیز
۲- گروه جنوب غربی مانند ترکی عثمانی ، ترکی آذری و ترکمنی
۳- گروه شمال غربی مانند تاتار و قزاق در تور ترکیه
۴- گروه سیبری جنوبی مانند اویرات ، آبکان و تروا.
۵- گروه سیبری شمالی مانند یاکوت
۶- گروه جرواش (شمالی ) در ناحیه و لگا
زبان ترکی جدید که امروزه تحت عنوان « ترکی آناتولی» شناخته می شود از ریشه ترکی عثمانی است که به وسیله سلجوقیان در اواخر قرن یازدهم به آناتولی وارد شده است . به تدریج لغات و دستور زبان فارسی و عربی به میزان قابل توجهی به این زبان وارد شد و الفبای عربی رایج گشت. پس از اعلام جمهوری (در سال ۱۹۲۳) ، الفبای لاتین جایگزینی الفبای عربی گردید. (۱۹۲۸) و پس از تغییر الفبا اصلاح دستور زبان نیز توسط دولت آغاز و پی گیری شد . ویزگی زبان ترکی را حروف صدا دار آن می دانند (حروف áÈí æ ßáÇãí ).
در الفبای لاتینی که از سال ۱۹۲۸ به بعد در ترکیه مورد استفاده قرار گرفته است . بیشتر حروف و صدای کم و ییش مانند معادل انگلیسی شان تلفظ می شوند.
▪از نظر تاریخی زبان وادبیات ترکی را می توان به سه دوره متمایز تقسیم نمود :
۱- دوره ترکی قدیم (قبل از پذیرش دین اسلام توسط ترکها) قرن ۸ تا ۱۱ میلادی
۲- دوره فرهنگ اسلامی (دوره تاثیر عربها وایرانیان ) از قرن ۱۱ تا اواسط قرن ۱۹ میلادی
۳- دوره مدرن (از زمان سلطنت سلطان عبدالمجید اول در سال ۱۸۳۹) دوره تاثیر تفکرو ادبیات غربی
بعد از تشکیل جمهوریÊ در سال ۱۹۲۳ در تاریخ ۲۰ می۱۹۲۸ طبق دستور نخست وزیر¡ وزارت معارف انجمن زبان را تشکیل داد و به تعویض الفباء می پردازد و زبانهای غربی (فرانسه ، آلمانی ، ایتالیایی و مجاری) را مورد تحقیق قرار میدهد . در ۸ آگوست ۱۹۲۸ آتاتورک آغاز «انقلاب حروف» را اعلام می دارد و در ۱۱ آگوست ۱۹۲۸ اولین کلاس در ارتباط با حروف جدید زبان ترکی افتتاح میشود قانون الفبای لاتینی در سال ۱۹۲۸ در یازده ماده تصویب و به مورد اجرا گذاشته می شود.
تاریخیترین شهر اسپانیاقدمت شهر بارسلون به قرن اول میلادی بازمیگردد که توسط اقوام کارتاژ پایهگذاری شد و در دوران فتح اندلس، این شهر نیز شاهد لشگرکشیهای مسلمانان بود. مسلمانان این شهر را «برشلونه» یا «برشنونه» مینامیدند که برگرفته از نام لاتین «بارسینونا» بود. در آن دوران این شهر به خاطر فراوانی گندم، حبوبات و عسل معروف بود و از سواحل آن مروارید به دست میآمد به همین دلیل محل تاخت و تاز یونانیان بوده و در قرون وسطی نام «بارسلونا» را یونانیان بر این محل گذاشتند.
شهر بارسلون در تور اروپا هماکنون نیز یکی از غنیترین شهرهای اسپانیا از لحاظ فرهنگی و مراکز مهم بازرگانی و صنعتی است... این شهر بندری مرکز استان بارسلون و ناحیه خودمختار کاتالونیا و پس از مادرید، مهمترین شهر اسپانیاست.
● جغرافیای بارسا
این شهر در شمالشرقی اسپانیا در نزدیکی فرانسه و از شهرهای قدیمی شبهجزیره ایبری در سواحل دریای مدیترانه واقع شده و از سه قسمت جدید، کهنه و حومه شهر تشکیل شده است.این شهر سیزده کیلومتر سواحل زیبا دارد و یکی از بهترین مکانهای گردشگری برای اروپاییان است. جلگه وسیعی به پهنای حدود پنج کیلومتر توسط رشتهکوههای «کالسرولا» محدود شده و سبب حاصلخیزی این منطقه میباشد.جمعیت این شهر حدود یک میلیون و ششصد هزار نفر است و یکی از شهرهای پرجمعیت اسپانیا میباشد. بارسلونا دارای آبوهوای مدیترانهای است، با زمستانهای معتدل و مرطوب و تابستانهای گرم و خشک.سردترین ماههای سال، ژانویه و فوریه است که دما به ده درجه بالای صفر میرسد. در این شهر به ندرت برف میبارد اما بارانهای فراوان در شش ماهه دوم سال هوای شهر را مرطوب و دلپذیر میکند. گرمترین ماههای سال نیز جولای و آگوست با ۳۰ تا ۳۸ درجه بالای صفر است.
● مکانهای دیدنی
بارسلون دارای دوازده پارک تاریخی و دارای آثار باستانی است. همچنین سواحل زیبای بارسلون محلی برای تفریح اروپاییان است. بارسلون چندین آسمانخراش دارد که بلندترین آن «هتل هنر» است و ۱۵۴ متر بلندی دارد.
این شهر به تنهایی سه محوطه میراث فرهنگی کشور اسپانیا را در خود جای داده است. هفت بنا از آثار معمار مشهور «آنتونیو گاودی»، بیمارستان «دو سنت پو» که به دلیل معماری منحصربهفردش در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده و صخرهنگاریهای ماقبل تاریخ در حاشیه مدیترانه.مشهورترین موزه شهر بارسلون، موزه پیکاسو است که نزدیک به ۳۵۰۰ اثر این نقاش قرن بیستم را در خود جای داده است. موزه خوان میرو و موزه دریایی بارسلون از دیگر موزههای مشهور این شهر هستند. نکته دیگر اینکه بارسلون یکی از قدیمیترین و اولین دانشگاههای اروپا را در خود جای داده که قدمت آن به سال ۱۴۵۰ میلادی بازمیگردد.باشگاه فوتبال بارسلونا با نام FC بارسلونا و مجموعه المپیک بارسلون نیز موردتوجه ورزشدوستان سراسر جهان است تا جایی که المپیک سال ۱۹۹۲ در این کشور برگزار شد.طبق قراردادی شهر بارسلون در ۲۴ دی ۱۳۷۸ خواهرخوانده اصفهان شناخته شد و همچنین مقرر شد این دو شهر در زمینههای مختلف فرهنگی، ورزشی و تجاری با یکدیگر همکاری کنند.
● حمل و نقل
شهر بارسلون دارای مجهزترین قطارهای سریعالسیر و شبکه گسترده قطار زیرزمینی است. فرودگاه بینالمللی بارسلون از اعتبار خاص جهانی برخوردار است.در واقع از زمان بازیهای المپیک ۱۹۹۲ که در آنجا برگزار شد، این شهر از نظر فرهنگی، اقتصادی و تکنولوژی تغییرات چشمگیری داشته است. حتی این شهر نمونه موفق مناسبسازی محیط برای معلولین است و امکانات حملونقل عمومی شهری برای معلولین هم وجود دارد.
جادهها و بزرگراههای بارسلون در تور اروپا از استاندارد جهانی برخوردار است و همچنین دو راه اصلی یکی بر حاشیه کوه و دیگری در کنار ساحل دارد و انواع اتوبوسهای شهری و بینشهری در این جادهها در رفتوآمد هستند.به طور کلی شهر بارسلون به دلیل آبوهوا و فرهنگ و صنعت و بازرگانی خواهرخوانده شهرهای مختلف جهان از جمله ریودوژانیرو (برزیل)، بوسان (کره جنوبی)، هاوانا (کوبا)، استانبول (ترکیه)، دوبلین (ایرلند)، اصفهان، دبی (امارات)، آتن (یونان)، سائوپائولو (برزیل) و سنپترزبورگ (روسیه) است.اما نکته دیگری که باید به آن اشاره داشت، موقعیت سیاسی این شهر است. بارسلونا مرکز ایالت کاتالونیای اسپانیاست و از سالها قبل این ایالت سعی در خودمختاری داشت اما دولتمردان اسپانیا با این امر مخالف هستند. طی این سالها بارها آشوبهای خیابانی در این منطقه اتفاق افتاد. همچنین مردمان این شهر خود را جدا از اسپانیا میدانند و تفکرشان این است که کشوری جدا هستند. شاید به همین خاطر دیدارهای رئالمادرید و بارسلونا به جز جذابیتهای ورزشی، محل جنگ سیاسی بین مردمان بارسلونا و دولتمردان اسپانیاست.
امید کوکب پیک